nedelja, 19. februar 2017

Krofi iz pečice

Ker se približuje pust, je bilo potrebno naredit tudi kakšno pustno slaščico. Našla sem nov recept, kjer lahko krofe spečeš v pečici, morala sem probat, ker je vseeno bolj zdravo, kot pa cvrtje v olju.


SESTAVINE:

  • 560 g moke
  • 4 rumenjaki
  • 1 dl olja
  • kocka kvas
  • 80 g sladkorja
  • ščepec soli
  • rum
  • mleko po potrebi (cca. 2-3 dl)
  • marmelada za nadev (domača ringlojeva)

V manjši posodi segrejemo mleko in malo sladkorja ter jima dodamo kvas, ter pustimo, da mešanica vzhaja. V drugo posodo presejemo vso moko, naredimo luknjico in po robu posolimo, v sredino dodamo kvasec malo premešamo in postopno dodajamo še preostale sestavine. Mleko dolivamo postopoma in gnetemo dokler ne dobimo ne pretrdega testa. Pustimo ga vzhajati približno eno uro.

Testo razvaljamo na cca. 7 mm debeline. Z obodom za krofe ali kozarcem izrežemo kroge. Na polovico njih dodamo marmelado. Količina marmelade je odvisna od velikosti krogov, okoli nje mora ostati dovolj prostora, ki ga navlažimo z vodo.Pokrijemo z drugo polovico krogov in sicer tista stran, ki je bila na vrhu, se dotika marmelade. S prsti stisnemo krof oliki marmelade in ga še enkrat obrežemo z obodom. Če smo zelo stiskali, da je poslat večji kot prej, potem ga izrežemo kar z istim obodom, sicer z malo manjšim.Obrezke testa takoj ponovno zgnetemo in izrežemo kroge. 

Krofe polagamo na pekač, obložen s peki papirjem in jih pustimo vzhajati še 30 minut. Potem pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija in pečemo 15 minut. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Krofi so okusni, še topli so zelo dobri...kakšni pa so naslednji stran...pa težko povem, ker jih je isti večer že zmanjkalo. In mislim, da moram ponoviti vajo.

Delano po receptu iz  Kulinarike.

1 komentar:

  1. Prvič slišim za kaj takega, priznam pa, da je tole zelo zanimivo, pa ne samo da je bolj zdravo, hitreje in manj packanja. Imam pa predlog. Filamo z marmelado ko je že pečen, potem ni nikakršnih problemov ali smo dovolj stisnili oba dela skupaj. Hvala lepa za recept. Ponovi vajo....ja jasno!!!!, pust je šele naslednji teden, do takrat se moraš še "dobro" naučit delat krofe:-))

    OdgovoriIzbriši