sreda, 20. maj 2015

Spomladanski sirupi


V zadnjih dveh tednih je bilo nekaj lepih sončnih dni, ravno pravšnjih za nabiranje razcvetelih rastlin. Nabirala sem bezeg, akacijo, kamilice in rabarbaro, kjer ne potrebujemo cvetja. Naredila sem različne sirupe, spodaj so napisani recepti, da bo še kdo od vas, bralcev, kaj pomladanskega ustvaril.

Izmed vseh mi je še vedno najbolj všeč bezgov sirup. Takoj za njem je kamilični, saj ima blag okus po kamilicah in imam rada tudi kamilični čaj. Akacijev sirup ima okus takšen kot je njegov vonj, okus je zelo zanimiv, saj cvetje nenormalno lepo diši. 


BEZGOV SIRUP


4 l vode
2,5 kg sladkorja
24 cvetov bezga
1 limona
40 g citronske kisline



V vodo dam sladkor, bezgove cvetove in na kolobarje narezano limono.  Vse sestavine zavrem, potem dodam še citronsko kislino. Premešam in pustim, da še malo prevre. Nato še vroč sirup natočim v vroče steklenice, jaz jih segrejem  tako, da jih namočim v vročo vodo v lijaku. Steklenice zavijem v rjuho ali deko, da se počasi ohladijo. Sirup nato mešam z vodo. Koliko?....odvisno od okusa  :-)

AKACIJEV SIRUP


1300 g akacijevih cvetov
4,5 l vode
4 kg sladkorja
59 g citronske kisline


Akacijeve cvetove osmukam iz vejic in jih namočim v vodo za približno 12 do 24 ur. Naslednji dan jih ožamem in precejeno vodo vlijem v lonec.  Lonec postavim na štedilnik, dodam sladkor in pustim, da vse skupaj zavre in da se sladkor stopi. Med segrevanjem dodam še citronsko kislino. Ko zavre, lonec odstavim iz ognja in sirup natočim v vroče steklenice, kot to storim pri bezgovem sirupu. Steklenice zavijem v rjuho.

RABARBARIN SIRUP


1,5 kg rabarbare
2 l vode
2,3 kg sladkorja
20 g citronske kisline



Rabarbaro operem, narežem na koščke in dam v lonec z mrzlo vodo. Lonec postavim na štedilnik in vsebino segrevam do vrelišča, nato temperaturo nekoliko znižam, lonec pokrijem in pustim rahlo vreti še približno 5 minut, da se rabarbara omehča. Odstavim in pustim, da se nekoliko ohladi. Nato s paličnim mešalnikom zmeljem vso rabarbaro. Lonec ponovno postavim na štedilnik, dodam sladkor in pustim, da počasi zavre. Na koncu dodam še citronsko kislino. Tako kot vse sirupe, tudi tega natočim še vročega v segrete steklenice in steklenice zavijem v rjuho.

KAMILIČNI SIRUP


5 pesti cvetov kamilic
3 l vode
3 kg sladkorja
30 g citronske kisline
3 limone


Vodo prekuham in pustim, da se ohladi. V vodo položim oprane kamilične cvetove, dodam sladkor, citronsko kislino, na kolobarje narezane limone in pokrite pustim namočene 24 ur. Večkrat premešam, da se sladkor stopi. Naslednji dan tekočino precedim, kar čez čajno vrečko, da dobim čisto tekočino. Tekočino v loncu dam na štedilnik, da skoraj zavre. Nato jo natočim v tople steklenice in jih polne zavijem v rjuho, da se počasi ohladijo.


Predlani sem naredila tudi sirup iz regratovih cvetov, ki je zelo medeno sladek. Tisto leto je bilo toliko sirupa, da ga imam še zdaj na zalogi in ni se še pokvaril.


REGRATOV SIRUP


300 g regratovih cvetov
2 l vode
1,5 kg sladkorja
2 limoni


Z regratovih cvetov sem populim cvetne lističe, čašice pa zavržem. Lističe stresem v cedilo, nato pa jih pod tekočo hladno vodo splaknem in temeljito odcedim. 

Regratove cvetne lističe stresem v lonec. Prilijem z 2 litra hladne vode, dam na štedilnik, zavrem, malo prekuham in precedim. Precejen sok znova dam na štedilnik. Dodam sladkor in limonin sok, nato pa kuham in nenehno mešam, da  se sladkor stopi. Še vroč sirup natočim v tople steklenice in jih zavijem v rjuho, da se počasi ohladi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar