V zadnjih dveh tednih je bilo nekaj lepih sončnih dni, ravno pravšnjih za nabiranje razcvetelih rastlin. Nabirala sem bezeg, akacijo, kamilice in rabarbaro, kjer ne potrebujemo cvetja. Naredila sem različne sirupe, spodaj so napisani recepti, da bo še kdo od vas, bralcev, kaj pomladanskega ustvaril.
Izmed vseh mi je še vedno najbolj všeč bezgov sirup. Takoj za njem je kamilični, saj ima blag okus po kamilicah in imam rada tudi kamilični čaj. Akacijev sirup ima okus takšen kot je njegov vonj, okus je zelo zanimiv, saj cvetje nenormalno lepo diši.
BEZGOV SIRUP
4 l vode
2,5 kg sladkorja
24 cvetov bezga
1 limona
40 g citronske kisline
V vodo dam sladkor, bezgove cvetove in na kolobarje narezano
limono. Vse sestavine zavrem, potem
dodam še citronsko kislino. Premešam in pustim, da še malo prevre. Nato še vroč
sirup natočim v vroče steklenice, jaz jih segrejem tako, da jih namočim v vročo vodo v lijaku.
Steklenice zavijem v rjuho ali deko, da se počasi ohladijo. Sirup nato mešam z
vodo. Koliko?....odvisno od okusa :-)
AKACIJEV SIRUP
1300 g akacijevih cvetov
4,5 l vode
4 kg sladkorja
59 g citronske kisline
Akacijeve cvetove osmukam iz vejic in jih namočim v vodo za
približno 12 do 24 ur. Naslednji dan jih ožamem in precejeno vodo vlijem v
lonec. Lonec postavim na štedilnik,
dodam sladkor in pustim, da vse skupaj zavre in da se sladkor stopi. Med
segrevanjem dodam še citronsko kislino. Ko zavre, lonec odstavim iz ognja in
sirup natočim v vroče steklenice, kot to storim pri bezgovem sirupu. Steklenice
zavijem v rjuho.
RABARBARIN SIRUP
1,5 kg rabarbare
2 l vode
2,3 kg sladkorja
20 g citronske kisline
Rabarbaro operem, narežem na koščke in dam v lonec z mrzlo
vodo. Lonec postavim na štedilnik in vsebino segrevam do vrelišča, nato
temperaturo nekoliko znižam, lonec pokrijem in pustim rahlo vreti še približno
5 minut, da se rabarbara omehča. Odstavim in pustim, da se nekoliko ohladi.
Nato s paličnim mešalnikom zmeljem vso rabarbaro. Lonec ponovno postavim na
štedilnik, dodam sladkor in pustim, da počasi zavre. Na koncu dodam še
citronsko kislino. Tako kot vse sirupe, tudi tega natočim še vročega v segrete
steklenice in steklenice zavijem v rjuho.
KAMILIČNI SIRUP
5 pesti cvetov kamilic
3 l vode
3 kg sladkorja
30 g citronske kisline
3 limone
Vodo prekuham in pustim, da se ohladi. V vodo položim oprane kamilične cvetove, dodam sladkor, citronsko kislino, na kolobarje narezane limone in pokrite pustim namočene 24 ur. Večkrat premešam, da se sladkor stopi. Naslednji dan tekočino precedim, kar čez čajno vrečko, da dobim čisto tekočino. Tekočino v loncu dam na štedilnik, da skoraj zavre. Nato jo natočim v tople steklenice in jih polne zavijem v rjuho, da se počasi ohladijo.
Predlani sem naredila tudi sirup iz regratovih cvetov, ki je zelo medeno sladek. Tisto leto je bilo toliko sirupa, da ga imam še zdaj na zalogi in ni se še pokvaril.
REGRATOV SIRUP
300 g regratovih cvetov
2 l vode
1,5 kg sladkorja
2 limoni
Z regratovih cvetov sem populim cvetne lističe, čašice pa
zavržem. Lističe stresem v cedilo, nato pa jih pod tekočo hladno vodo splaknem
in temeljito odcedim.
Regratove cvetne lističe stresem v lonec. Prilijem z 2 litra
hladne vode, dam na štedilnik, zavrem, malo prekuham in precedim. Precejen
sok znova dam na štedilnik. Dodam sladkor in limonin sok, nato pa kuham in
nenehno mešam, da se sladkor stopi. Še
vroč sirup natočim v tople steklenice in jih zavijem v rjuho, da se počasi
ohladi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar