ponedeljek, 2. januar 2017

Kolač, ki ga zagotovo ne boste pripravili le enkrat

Naslov in recept je povzet po okusno, vendar ga moram deliti z vami, ker je dejansko tako kot piše v naslovu, mi ga pečemo skoraj vsak vikend, saj je enostaven, ter porabimo lahko jabolka, ki niso v najboljšem stanju.


JABOLKA IN KARAMELNA OMAKA:
  • 4-5 jabolk
  • malo limoninega soka
  • 70 g masla
  • 7 žlic sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo z maslom, lahko vzamemo krogel pekač in dobimo obliko pite, pri nas je vedno kar pravokotni, saj je lažje rezali male kvadratke. Jabolka olupimo in pokapamo z limoninim sokom. Narežemo jih na četrtine, očistimo in četrtine zrežemo na tanjše rezine. V kozici na nizki temperaturi počasi stopimo 50 g masla. 

Ko se maslo stopi, dodamo 5 žlic sladkorja in kuhamo na srednji temperaturi tako dolgo, da se sladkor lepo rjavo obarva in dobimo gladko karamelno omako. Omako previdno vlijemo v namaščen pekač in po njej razporedimo jabolčne rezine. Po jabolčnih rezinah potrosimo preostali sladkor (2 žlici) in razporedimo preostanek masla. Pekač potisnemo v ogreto pečico in medtem, ko se jabolka pečejo, pripravimo testo.

TESTO:
  • 75 g zmehčanega masla
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 jajca
  • 3 žlice kisle smetane
  • naribana lupinica ene limone
  • 1 žlička  vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 11 žličk moke

Jajca ubijemo in v dve skledi ločimo beljake in rumenjake. V posebni skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Maslo in sladkor zmešamo skupaj. V masleno zmes nato vmešamo rumenjake, kislo smetano, limonino lupinico, vanilijo in na koncu še mešanico moke in pecilnega praška.Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga v dveh ali treh obrokih nežno in počasi vmešamo v rumenjakovo-masleno zmes. 

Pekač vzamemo iz pečice in po pečenih jabolkih potrosimo mleti cimet. Na jabolka vlijemo pripravljeno testo in pekač damo v ogreto pečico še za 25 do 30 minut. Ali je kolač pečen, preverimo z zobotrebcem. 

Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se hladi v pekaču 5 minut. Z ozkim nožem previdno ločimo testo od pekača, potem pa na pekač postavimo narobe obrnjen pladenj (krožnik) in nanj previdno zvrnemo kolač. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar