sobota, 14. januar 2017

Osupljiva zgodba Barnabyja Brocketa : John Boyne

knjiga, ki govori o družini

Ocena: 5
Kategorija: mladinsko leposlovje

Opis: Družina Brocket ni čisto nič nenavadna. Mati in oče sta ponosna na to, da so povsem dolgočasni, običajni ljudje. Vzrok njunemu strahu pred izstopanjem je v njunem otroštvu, ko so ju silili, da bi bila drugačna, kot sta v resnici. A v trenutku, ko se rodi njun tretji otrok, Barnaby, postanejo Brocketi vse prej kot navadna družina. 
Le kako bi to lahko bili z najmlajšim, ki z nogami ni čisto pri tleh? Mali Barnaby je osamljen otrok – a le kako bi ne bil, ko lebdi tam nekje pod stropom. Mati in oče se sicer trudita, a zanju je imeti tako nenavadnega otroka, ki vzbuja pozornost nekaj, kar ne moreta prenesti. Barnaby tako samotno poleti v nebo … Ponese ga na nenavadno potovanje v Brazilijo, do Kanade in vse do vesolja. Na poti sreča tako povsem običajne kot tudi zelo nenavadne ljudi, občuti to, kako je biti sprejet, kako je imeti prijatelje. In ko se vrne v domačo deželo in se pokaže možnost, da postane običajen človek...

Mnenje: Po dolgem času je spet knjiga, ki je kar nisem mogla odložit. Prebrala sem le začetek, ko starši v porodnišnici ugotovijo, da Barnaby ne kljubuje gravitacijskemu zakonu - leti, sem komaj čakala, da nadaljujem z branjem, tudi vsi moji znanci že vedo, da je "čist huda" knjiga po mojem mnenju. V vsej humoristični in domišljijski pripovedi, pa opazim ogromno podobnost z vsakdanjim življenje.
Barnaby je otrok, ki leti, ker je njegova družina običajna on pa ni, se starša odločita, da ga bo mama spustila v zrak in bodo srečno živeli naprej kot normalna družina. To se res zgodi, ampak Barnaby potuje po Svetu (Brazilija, Irska, Afrika, tudi do vesolja) in tam spozna veliko prijateljev, ki so nekateri prav tako drugačni.

Zakaj sem knjigo umestila v izziv "knjiga, ki govori o družini". Starša živita v nekem idealnem svetu, ko se jima rodi drugačen otrok, se popolnoma zgubita, tega otroka ne marata, zato se ga znebita. Dobila sem občutek, da starša želita imeti takega otroka, kot bi ga ustvarila ona, vedno mu govorita, da naj neha letet in na koncu, mu mama reče, da se lahko vrne domov, če ne bo več letel. To stvar povezujem s sedanjim časom, ko starši od otrok zahtevajo nekaj, kar otroci ne zmorejo, zahtevajo nekaj kar sami niso dosegli v otroštvu, zahtevajo nekaj s čimer bi se lahko hvalili, da je njihov otrok dosegel.....kaj pa želje otrok in njihove sposobnosti. Ne morejo vsi otroci imeti samo petice v šoli, ne morejo vsi otroci v gimnazije,... V zgodbi mi je tudi všeč, ker kamorkoli Barnaby pride, tam naredi nekaj dobrega, ponavadi je to, da zbliža družinske člane, ki so bili prej ločeni. Barnaby tudi vsaketoliko napiše razglednico domov, ampak jo starša vržeta v smeti. 

Na koncu ugotovijo, da ima Barnaby organe za ravnotežje popolnoma pomešane, zato leti in se da to tudi operativno popravit. Seveda se mama in oče takoj strinjata, da bi njun otrok postal normalen. Ali se bo Barnaby odločil, da bo ustregel svojim staršem, ali bo odletel novim dogodivščinam na proti?...to pa ugotovite sami.

Nauk zgodbe je, da pustimo otrokom njihovo domišljijo, upoštevajmo njihove želje ter se ne menimo zato kar si drugi mislijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar