ponedeljek, 16. januar 2017

Tu ležim in krvavim : Jenny Jägerfeld

knjiga z rdečo platnico

Ocena: 3
Kategorija: družbeni roman

Opis: Švedski roman pisateljice Jenny Jägerfeld opisuje krajše obdobje v življenju sedemnajstletnice Maje, ki pa je polno nenavadnih in prelomnih dogodkov. Spremljamo njeno spolno dozorevanje, prvo romantično ljubezen, odnose s sošolci, učitelji. Je umetniška duša, veselijo jo hakuji, posluša Joy Division, nakazanih je nekaj težav z ocenami, na prvi pogled gre za običajno, malce mračnjaško najstniško dekle. A pravo dramatiko pisateljica vnese s prizorom, ko si pri pouku odreže del prsta. Junakinje se nato smola drži kot po tekočem traku, vrhunec pa doseže z izginotjem matere. Vsak drug teden namreč preživlja pri njej, saj po ločitvi živi z očetom. Sicer razlog izginotja skoraj do konca ostane uganka, a lahko razkrijemo brez škode, da gre za mamo z aspergerjevim sindromom in za spoznanja o marsičem, kar je posledično manjkalo v življenjih vseh vpletenih. Se da ob taki "diagnozi" rešiti še kako toplo občutje med otrokom in staršem?

Mnenje: Knjiga se je začela tako zanimivo, da je kar nisem mogla odložit, ampak sem po 70 straneh nehala, ker je bila že kar precej ura. Bilo je napeto, Maja si je pri pouku z žago odrezala prst, nato pa se je odpravila k mami za vikend, z očetom sta bila ločena in Maja je živela z očetom. In mame kar ni bilo doma, vse je pustila doma (mobitel, hrano v hladilniku,..), ni se oglašala na telefon, na mail....bilo je zelo napeto, kot kakšna kriminalka (ki jih obožujem). Ko pa sem začela naslednji dan brati naprej, sem bila razočarana....
Nič kriminalnega, Maja se je zabavala z maminim sosedom Justinom, s katerim sta se seveda zaljubila. Saj knjiga je čisto OK, ker predstavlja družbeni problem, kako sta starša ločena, potem zakaj je mama izginila, ker ima nek sindrom in je pristala v bolnišnici, Maji pa tega ni nihče povedal in je sama ugotovila, saj je poznala geslo očetovega maila - mama in oče pa sta se o vsem pomenila. In seveda na koncu srečen konec.
Maja je uporniški otrok, zabaven,...kar pa mi ni všeč, pa je to, da je Justinu lagala koliko je stara, da je starejša...Čeprav po koncu zgodbe sklepamo, da sta se še naprej družila.

Ni komentarjev:

Objavite komentar